31.05.17

Sudjelovali smo na sastanku: Uloga pristupa "odozdo" u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI) 2021.-2027.

Pod motom "Ako želimo ići daleko, moramo ići zajedno!" održan je u Bruxellesu sastanak "Uloga pristupa 'odozdo' u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI) 2021.-2027." Skup je održan u prostorima EGSO-a, u organizaciji ELARD-a (Europska udruga LEADER za ruralni razvoj) i suorganizaciji Estonskog predsjedništva i estonskog LEADER-a. Direktorica ODRAZ-a sudjelovala je u svojstvu članice Upravnog odbora HMRR.

Glavna tema skupa je obnova politika ruralnog razvoja za programski period 2021.-2027. Čuli smo zanimljiva izlaganja o budućnosti ruralnih područja iz perspektive OECD-a, pogled Europskog parlamenta na smjerove politika lokalnog razvoja i pristupa odozdo. Također smo čuli pregled stanja provedbe CLLD-a u zemljama članicama.

U mnogim zemljama je prihvaćena metoda CLLD, no višefondovsko financiranje se provodi u malo područja. Iz predstavljanja konkretnih primjera CLLD-a čuli smo koji je napredak u provedbi te koji su izazovi u Njemačkoj, Španjolskoj i Švedskoj.U nastavku se govorilo o akcijskom planu deklaracije Cork 2.0 i obnovi Zajedničke poljoprivredne politike; Ruralnoj agendi 2021.-2027.; Europskom ruralnom manifestu i Deklaraciji iz Tartua za LEADER/CLLD 2021.-20027.7Panel rasprava je bila fokusirana na jačanje pristupa odozdo prema gore i sudjelovanja na lokalnoj razini.

Na skupu i u raspravi su sudjelovali predstavnici lokalnih akcijskih grupa i ruralnih mreža, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici Europske komisije, Europske mreže za ruralni razvoj itd. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić sudjelovala je u svojstvu članice Upravnog odbora HMRR.

 
Novosti iz EGSO-a