Sjednica EGSO-a u veljači: usvojena mišljenja

Kao što smo već izvijestili na stranicama ODRAZ-a, plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u veljači obilježena je gostovanjem predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je iznio svoj plan oporavka EU-a temeljen prvenstveno na Digitalnoj agendi i Energetskoj uniji.

Na istoj sjednici, članovi EGSO-a osvrnuli su se na već postojeću strategiju Europa 2020. kojoj prijeti revizija, a i mogući krah kao i u slučaju Lisabonske strategije.

Za razliku od drugih sjednica, EGSO (Odbor) je na onoj u veljači pokazao svu raznolikost svojih institucionalnih ovlasti: izglasana su mišljenja pod uobičajenom procedurom, bilo je samoinicijativnih mišljenja, ali i istraživačkih mišljenja na zahtjev aktualnog latvijskog predsjedništva Vijećem Europske unije.

Izdvajamo osvrt Odbora na napredak u provedbi strategije Europa 2020. i ostvarenju zacrtanih ciljeva,  ali i mišljenje o Godišnjem pregledu rasta 2015.

Članovi EGSO-a su se, naime, složili s latvijskim predsjedništvom kako je potrebna revizija strategije Europa 2020. i jasnija spona između povećanja europske konkurentnosti i jedne od vodećih inicijativa ,,Digitalne agende za Europu''.  Odbor  je ustvrdio kako jači naglasak na digitalnoj budućnosti Europske unije može pozitivno utjecati na rast konkurentnosti europskog gospodarstva, ali i na održivi razvoj.

S druge strane, u osvrtu na Godišnji pregled rasta 2015., Odbor je pozdravio plan Europske komisije za 2015. temeljen na poticanju ulaganja, strukturnim reformama i fiskalnoj konsolidaciji, ali naglašava kako je potreban značajniji naglasak na promicanju socijalnih ulaganja, veća podrška smanjenju poreznog opterećenja u zemljama članicama, ali i uključivanje civilnog društva u makroekonomski proces koordinacije, tzv. Europski semestar.

Od ostalih mišljenja sa sjednice EGSO-a u veljači, Odbor (1) se založio za snažniju borbu protiv azbesta u EU-u i stvaranje registara zgrada koje sadrže azbest; (2) je podržao proširenje oznake zemljopisnog podrijetla (OZP) i na nepoljoprivredne proizvode; te (3) pozvao na uključivanje makroregionalnih strategija u upravnu strukturu EU-u s ciljem poboljšanja gospodarske konkurentnosti.

* Sjednica EGSO-a u veljači - izvještaj

 

Slika: www.eesc.europa.eu

 
EGSO