17.02.16

Rasprava: Sloboda kretanja, poduprimo Schengen

U raspravi o obrani schengenske pravne stečevine, sudjelovali su: Eva Paunova, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Europskog pokreta, Markus Beyrer, glavni direktor udruge BusinessEurope, Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), Conny Reuter, supredsjednik Skupine za vezu s europskim organizacijama i mrežama civilnog društva i Allan Päll, glavni tajnik Europskog foruma mladih.Iako najavljen, Martin SCHULZ, predsjednik Europskog parlamenta nam se nije mogao pridružiti, s obzirom na boravak premijera UK u Bruxellesu i razgovora oko Brexita.

Schengenski sporazum omogućio je uklanjanje fizičkih barijera kretanju roba i usluga te je omogućio ljudima slobodno kretanje između zemalja EU-a kako bi radili, studirali ili ih posjetili kao turisti. Nekoliko generacija Europljana odraslo je imajući koristi od Schengena, čak i nisu svjesni te privilegije koju su im omogućili očevi. Ponovno uvođenje internih granica bilo bi skupo, a pored cijene, unazadilo bi nas kulturalno, socijalno i ekonomski.

Svi panelisti te članovi EGSO-a u potpunosti podržavaju načelo slobodnog kretanja i protoka roba i usluga, koje je dogovoreno 1985. Iskazali su zabrinutost zbog pritisaka koji se vrši na Schengenski sporazum. EGSO apelira na europske vlade da se ne povode za populističkim zahtjevima i strahom. EGSO je svjestan da su događaji s pritokom izbjeglica pokazali čitav niz nedostataka u upravljanju europskim granicama i našoj mogućnosti praćenja onih koji žele napraviti štetu. Tim zabrinutostima treba posvetiti pažnju, ali problem nije Schengen i ne smije biti žrtveno janje. Snaga šengenskog područja se ne može reducirati na njegovu najslabiju kariku.

EGSO stoga apelira na europske i nacionalne organizacije civilnog društva na pokazivanje podrške, ne samo očuvanju, već daljnjem jačanju i proširenju šengenskog prostora. Na taj se način podržavaju pozitivne promjene i dostignuća koja je EU donijela narodima Europe.

EGSO je usvojio rezoluciju u kojoj je dao punu podršku Schengenskom sporazumu, koja će uskoro biti dostupna na stranicama EGSO-a, između ostalog i na hrvatskom jeziku.

Priredila: Lidija Pavić-Rogošić, EGSO

 
plenarna sjednica