19.01.18

Održana 531. plenarna sjednica EGSO-a

U Bruxellesu je 17. i 18. siječnja 2018. održana 531. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Na plenarnom zasjedanju su, između ostalih, usvojena mišljenja o Usvajanju sveobuhvatnog pristupa industrijskoj politici u EU-u - poboljšanje poslovnog okruženja i potpore konkurentnosti europske industrije, Ekonomskoj politici europodručja 2018. godine i druga.

Jedno od mišljenja koje je izazvalo najdužu raspravu i najviše amandmana je Razdoblje vožnje i odmora, radno vrijeme i upućivanje radnika. Riječ je o dijelu opsežnije revizije zakonodavstva Unije u području cestovnog prometa koja je u tijeku, nastojanja usmjerenih na poboljšanje uvjeta rada vozača, osiguranje poštenog tržišnog natjecanja među prijevoznicima i poboljšanje sigurnosti na europskim cestama te osiguranje ravnoteže između socijalne zaštite vozača i slobode prijevoznika da pružaju prekogranične usluge. U svojemu Mišljenju o predloženim izmjenama Direktive i Uredbe, EGSO prepoznaje važnu ulogu prijevoza kao pokretača gospodarstva EU-a i podržava Europsku komisiju u njezinim ciljevima da osigura da EU ostane predvodnik u čistoj, konkurentnoj i povezanoj mobilnosti u budućnosti.

Tijekom plenarne rasprave održane su i dvije opće rasprave. Prva se odnosila na financiranje pakta za klimu, u kojoj je sudjelovao Miguel Arias Cañete, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku. U svojem je izlaganju predstavio planove i aktivnosti, a posebice planirana financijska sredstva, koja Europska unija namjerava uložiti u rješavanje pitanja klimatskih promjena i dekarbonizacije jer, kako je rečeno, današnja ulaganja trebala bi spasiti svijet sutrašnjice.

U drugoj je raspravi Zornitsa Roussinova, zamjenica ministra rada i socijalne politike Bugarske predstavila prioritete bugarskog predsjedništva Vjeća EU s posebnim osvrtom na područje socijalne politike.

 
EGSO