27.04.17

Naglasci travanjske Plenarne sjednice EGSO-a

Tijekom 525. Plenarnog zasjedanja održanog 24. i 25. travnja 2017. u Bruxellesu, EGSO je ugostio tri važna gosta. Prvog dana je tijekom rasprave o slobodi medija i ljudskim pravima sudjelovao Can Dündar, turski novinar nominiran za nagradu Saharov za 2016. Tijekom rasprave o budućnosti Europe i ulozi civilnog društva sudjelovao je profesor Dušan Sidjanski, počasni predsjednik Europskog centra za kulturu. Plenarno zasjedanje završeno je raspravom o energetskom paketu i stanju energetske unije u kojoj je sudjelovao Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju.

Tijekom zasjedanja EGSO je usvojio nekoliko mišljenja vezanih za pitanje energije: preispitivanje direktive o energetskoj učinkovitosti, revizija direktive o energetskim svojstvima zgrada te one o obnovljivoj energiji, upravljanje energetskom unijom te paket Čista energija za sve Europljane, za koje je suizvjestitelj bio Toni Vidan.

Šefčovič je naglasio da se treba usredotočiti na provedbu energetskih propisa koji su već usvojeni te na razvoj sustava upravljanja. Osvrnuo se i na važnost vođenja računa o stupu socijalnih prava i osiguranju socijalnih standarda za sve građane, imajući u vidu potrebe i situaciju u pojedinim zemljama, od energetskog siromaštva do sprječavanja isključivanja izvora grijanja tijekom zime. Govorio je i o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, kako o obnovi starih zgrada tako i kod izgradnje novih.

Posebno se osvrnuo na pitanje niskougljične mobilnosti i transporta, teme koje će biti u fokusu EK ove godine, s naglaskom na čišći, povezan i konkurentan promet, koji će osigurati i bolju kvalitetu življenja građana. Elektrifikacija je ključna za dekorbanizaciju i manje onečišćenje zraka u gradovima. Za bolju povezanost treba raditi na korištenju inteligentnih prometnih sustava i automatskim vozilima bez vozača. Za Europljane treba osigurati najbolje usluge po najpovoljnijim cijenama te stoga treba unaprijediti i potaknuti industriju na proizvodnju električnih vozila. Važna je i izgradnja infrastrukturne mreže, npr. punionica za vozila na plin i struju.

Naglasio je i potrebu i otvorenost za razgovor sa stručnjacima i organizacijama civilnog društva o viziji Europe kakvu žele građani u sljedećih 50-ak godina te kako bi čuli koje su potrebe građana. Pri tome je važna i suradnja s EGSO-m.

 
EGSO