Naglasci 507. plenarne sjednice EGSO-a, travanj 2015.

Na travanjskoj plenarnoj sjednici EGSO-a sudjelovali su Maroš Šefčović, potpredsjenik Europske komisije zadužen za Energetsku uniju, Cecilia Malstőm, povjerenica EK za trgovinu te Pierre Moscovici, povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu u EGSO-u.

U svom obraćanju članovima EGSO-a, potpredsjednik Šefčović je naglasio da je bilo potrebno puno vremena kako bi se shvatilo da je potreban holistički pristup opskrbi energijom - ne radi se samo o proizvodnji i potrošnji, cijeli je niz elemenata, kao npr. utjecaj na klimatske promjene, pitanje trgovine, poljoprivrede i dr. Želi se osigurati energetska opskrba u EU temeljena na načelima solidarnosti, većoj energetskoj učinkovitosti, smanjenju stakleničkih plinova, obnovljivim izvorima energije, ulažući u inovacije i istraživanja.

Donesena je Energetska strategija, koja je dobro primljena i od vlada i od civilnog sektora te slijedi donošenje niza zakona za njeno provođenje.
Ona je izrađena kako bi njenim provođenjem korist imali i 1) građani, ali i 2) gospodarstvo te kako bi bila 3) povoljna za okoliš, čineći Europu boljim mjestom za život.

* Naglaske travanjske plenarne sjednice pročitajte ovdje.

 
EGSO