20.02.19

Michel Barnier u EGSO-u: „Šutnja je najgora opcija za Europu“

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier sudjelovao je na 540. plenarnom zasjedanju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) kako bi iznio stajališta EU-a o sporazumu o Brexitu i prikazao moguće buduće scenarije.

Predsjednik EGSO-a Luca Jahier čestitao je g. Barnieru na dosadašnjem radu i istaknuo da je EGSO izuzetno predan civilnom društvu Ujedinjene Kraljevine: "Mi u EGSO-u spremni smo na sve moguće buduće scenarije i učvrstit ćemo svoju vezu s britanskim kolegama."

G. Barnier upozorio je na to da Europa mora biti spremna na scenarij bez sporazuma. "Bez obzira na ishod pregovora, predstavnici organiziranog civilnog društva imat će izuzetno važnu ulogu u informiranju građana", izjavio je.

Zaštitni mehanizam

Članovi EGSO-a pozvali su na čvrst stav u pogledu zaštitnog mehanizma, koji su neki od njih opisali kao drugo najbolje rješenje za Sjevernu Irsku. Najbolje rješenje bio bi ostanak u EU-u.

G. Barnier istaknuo je da je njegova zadaća rješavanje problema u interesu EU-a. "Ne želimo koristiti zaštitni mehanizam. Možemo ga usporediti s osiguranjem doma: plaćate ga, ali se nadate da vam neće biti potrebno." Ujedinjena Kraljevina je ta koja je željela istupiti iz Unije, a Brexit stvara probleme za Irsku i Sjevernu Irsku. Zaštitni mehanizam namijenjen je osobama kojima je potrebna sigurnost. Naposljetku, granica u Irskoj također je granica 27 država i granica jedinstvenog tržišta. To je stoga europsko pitanje.

"Brexit ne donosi nikakvu dodanu vrijednost", zaključio je g. Barnier. "Međutim, ne smijemo brkati posljedice s poukama koje možemo izvući iz Brexita, kao što ne smijemo brkati populizam s osjećajima koji prevladavaju među građanima. Šutnja je najgora opcija. Trebamo iznijeti svoja stajališta i otvoriti raspravu. Moguće je da se naša mišljenja razlikuju, ali moramo ostaviti otvorene kanale komunikacije jer populisti šutnju koriste protiv Europe."

Više informacija o 540. plenarnoj sjednici EGSO-a pročitajte OVDJE.

Izvor: eesc.europa.eu

Novosti iz EGSO-a pratite OVDJE.

Slika: http://www.eesc.europa.eu/

 
Novosti iz EGSO-a