Konferencija "Ekonomski rast i društveni napredak u ruralnim i urbanim područjima"

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je 25. ožujka 2015. organizirao u Rigi veliku konferenciju obilježavajući predsjedavanje Latvije Vijeću EU-a. Lidija Pavić-Rogošić sudjeluje u radu ove konferencije, na kojoj se govori o ekonomskom rastu i društvenom napretku u ruralnim i urbanim područjima.

Glavni cilj konferencije je ispitati načine poticanja gospodarskog rasta i društvenog napretka u razdoblju nakon gospodarske i financijske krize. Također se želi istražiti kako EU može pomoći u tom procesu te na koji način civilno društvo može doprinijeti napretku u ruralnim i urbanim područjima.

Širok spektar latvijskih aktera civilnog društva sudjeluje na ovom događanju, uključujući poljoprivrednike i organizacije potrošača, male i srednje poduzetnike, predstavnike industrije, socijalnih partnera, udruga mladih te ostalih organizacija.
U uvodnom izlaganju je Andris Piebalgs, bivši povjerenik EU, savjetnik predsjednika Latvije govorio o načinu prevladavanja ekonomske krize, s osvrtom na utjecaj energetskog sektora na gospodarski rast i društveni napredak u Latviji. Sergejs Kruks, profesor na Sveučilištu Stradina  u Rigi, bavio se pitanjem društvenog i komunikacijskog aspekta latvijskog upravljanja krizom. Predstavio je istraživanje o uključivanju građana u organizacije civilnog društva i utjecaj krize na udruživanje, razinu solidarnosti i povjerenja.

Prvi dio konferencije posvećen je temi "Jačanje ruralnog i urbanog razvoja i povećanje kvalitete življenja na lokalnoj razini".
Razgovaralo se o tome kako ojačati razvoj u ruralni područjima itreba li to uopće raditi; kako osigurati demokratske procese na lokalnoj razini u ruralnim i urbanim zajednicama; kako provesti novi pristup EU-a lokalnom razvoju vođenom zajednicom (CLLD). Slušali smo kako u Latviji provode mjere za uravnotežen regionalni razvoj te o poljoprivrednoj infrastrukturi za bolju uključenost na slobodnom tržištu.

Drugi dio konferencije bavio se alatima za promjenu te uključivanjem civilnog društva u razvoj i prosperitet lokalnih zajednica. Govorilo se o društvenoj ekonomiji kao načinu izlaska iz društvene i ekonomske krize; ulozi organizacija civilnog društa u pružanju socijalnih usluga u ruralnim područjima, ali i o zbrinjavanju otpada.

U zadnjem dijelu konferencije govorilo se o načinima komuniciranja nacionalnih i europskih putanja: uloga civilnog društva u odlučivanju te prenošenju poruka s nacionalne razine na razinu EU; uloga mladih u definiranju politika te uključivanju civilnog društva u energetsku politiku EU-a i njeno provođenje.

* Više o konferenciji u Rigi možete pročitati ovdje.

 
EGSO