"Kako riješiti problem dugotrajne nezaposlenosti: nacionalne i europske perspektive" (Zagreb, 11. ožujka 2015.)

U zemljama EU-a ukupno je 12 milijuna dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno osoba koje su nezaposlene duže od godinu dana, a u Hrvatskoj takve osobe čine čak polovicu svih nezaposlenih, rečeno je na konferenciji.

Predsjednica Promatračke skupine za tržište rada EGSO-a, Christa Schweng naglasila je kako je nedavno osnovanoj radnoj skupini zadaća da za Europsku komisiju pripremi mišljenja i prijedloge za rješavanje tog gorućeg problem koji je negativno utječe na društvo i pojedinca i povećava rizik siromaštva kod brojnih Europljana.

Dugotrajna nezaposlenost opterećuje proračun
Što je nezaposlenost dulja, dulje traju razne podrške i naknade nezaposlenima, što opterećuju proračun, a ukupna nezaposlenost raste. Zato nove mjere moraju biti usmjerene na brže zapošljavanje, što se može postići stjecanjem novog obrazovanja i vještina potrebnih na tržištu rada, rekla je Schweng.

Konferencija je tematski bila podijeljena u dva okrugla stola koja su bila posvećena raspravi o dobrim praksama koje se odnose na rješavanje problema dugotrajne nezaposlenosti na nacionalnoj i europskoj razini te predstavljanju novih inicijativa i najbolje upotrebe postojećih sredstava u rješavanju problema dugotrajne nezaposlenosti.

* Cjelokupni izvještaj sa konferencije pročitajte ovdje.

* Tijekom konferencije je spomenut i proces javnog savjetovanja s Europskom komisijomo o pružanju usluga dugotrajno nezaposlenim. Rasprava je otvorena do 19. svibnja 2015., a zainteresirana javnost se može uključiti u raspravu putem web upitnika.

Konferenciju o dugotrajnoj nezaposlenosti organizirao je Europski gospodarski i socijalni odbor (Stručna skupina za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo poziva i Promatračka skupina za tržište rada) u suradnji s relevantnim hrvatskim organizacijama (MRMS, HZZ, i dr.).

 
Konferencija EGSO-a