Europa 2020. u drugom planu Junckerova plana za oporavak?

Junckerov plan za oporavak europskog gospodarstva te budućnost Strategije Europa 2020., kojoj predstoji revizija, bile su ključne teme na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), održanoj 18. i 19. veljače 2015. u Bruxellesu, uz otvoreno pitanje koliko je Europska komisija uopće predana tim ciljevima ili i Strategiji Europa 2020 prijeti sudbina odumiranja kao što je bio slučaj s Lisabonskom strategijom.

Predsjednik Europske komisije predstavio je članovima EGSO-a glavne poruke rada njegove Komisije u svrhu oporavka država EU. Naglasio je da je Komisija "skresala" zakonodavni portfelj za gotovo dvije trećine te je podsjetio na svoj program "Novi početak za Europu".

Fokus je stavio na pet tema: ekonomsku i monetarnu uniju, digitalnu agendu, energetsku uniju, TTIP i novi investicijski plan, što ukazuje usmjerenost na krupne sistemske inovacije u svrhu ekonomskog oporavka: "Glavni problem Europe ogromno je zaostajanje u ulaganjima za SAD-om, ulaganja su se od 2007. smanjila za čak 20 posto. Smatra da treba pametno koristiti postojeća proračunska sredstva, ali i ohrabriti na ulaganja i vlade pojedinih članica, posebno one koje misle da nismo dovoljno ambiciozni", kazao je Juncker. Naglasio je pritom da bi novi investicijski plan Europski fond za strateška ulaganja trebao ubrizgati 315 milijardi eura u europsko gospodarstvo kroz javne investicije koje djeluju kao poticaji za pokretanje dodatnih privatnih ulaganja.

* O naglascima veljačke plenarne sjednice EGSO-a više pročitajte ovdje.

 
EGSO