24.05.18

EGSO obilježio 60 godina postojanja

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je 24. svibnja 2018. proslavio 60 godina svoga postojanja. Obljetnica je obilježena raspravom o budućnosti Europe u kojoj su sudjelovali Luca Jahier, predsjednik EGSO-a, Ramón Valcarcel Siso, potpredsjednik Europskog parlamenta, Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije i Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog odbora regija.

"Sad je trenutak za zaštitu i obnovu naših zajedničkih europskih vrijednosti oko kojih nema kompromisa" - jedna je od ključnih poruka Luce Jahiera, predsjednika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Istaknut je doprinos EGSO-a u priznavanju važnosti civilnog dijaloga, uključenog u čl. 11. Ugovora o EU.

Naglašeno je da je Europa nekad bila kontinent rata, a danas je kontinent mira. Za mir i toleranciju se treba zalagati; treba obraniti civilni prostor, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i europskih vrijednosti. Treba zajedno raditi na okolišnim i tehnološkim izazovima.

"Na mrtvom planetu neće biti posla", naglasio je Jeremy Wates iz Europskog ureda za okoliš.

Upravo je to zadaća EGSO-a koji okuplja predstavnike udruga poslodavaca, sindikata i ostalih organizacija civilnog društva.

Na proslavi su sudjelovali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, potpredsjednik Europskog parlamenta Ramón Valcarcel Siso te predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz. Poruku članovima EGSO-a je poslao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici Europskog centra za javne politike (EPC), Europske konfederacije sindikata te Europskog ureda za okoliš (EEB).

Predstavnici mladih ljudi koji su sudjelovali u procesu Tvoja Europa, tvoje mišljenje, također su sudjelovali na ovom događanju.

Više o ovom događanju pročitajte OVDJE ili na facebook stranici EGSO-a.

60th_visual

 
Novosti iz EGSO-a