EGSO na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu

EGSO je aktivno sudjelovao u radu prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta, Beli Manastir, 16.-18.4. 2015. Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR u suradnji s Udrugom za kreativni razvoj Slap, Gradom Belim Manastirom i LAG-om Baranja, organizirala je prvi Hrvatski ruralni parlament koji se održao u Baranji od 16. do 18. travnja 2015.

Ruralni su parlamenti tematski susreti fokusirani na pitanja ruralnog razvoja. Održavaju se u pravilu svake dvije godine, a organiziraju ih organizacije civilnog društva. Smisao je u dijalogu i raspravi, a glavni sudionici su lokalni dionici - stanovnici lokalnih zajednica, OPG-i, ostali poljoprivredni proizvođači, obrtnici, mali i srednji poduzetnici, zadrugari te predstavnici udruga vezanih uz ruralni razvoj. Tijekom održavanja Ruralnog parlamenta svi dionici imaju priliku za promišljanje, izražavanje i upućivanje svojih ideja i prijedloga "prema gore". Upravo je stoga za uspješan Ruralni parlament bila nužna nazočnost "druge strane" - predstavnika vlasti i državnih institucija, što je omogućilo konkretne rasprave i razmjenu mišljenja, posljedično i konstruktivan te pro-aktivan skup.

Uz već spomenute sudionike Ruralnog parlamenta, na skupu su sudjelovali i hrvatski zastupnici Europskog parlamenta, delegacija Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) te kolege iz drugih država koji se bave ruralnom problematikom.

* Više pročitajte ovdje.

Slika: Ante Vekić

 
EGSO