12.07.19

Čelnici EU-a pozvani da Europu učine svjetskim predvodnikom u području održivog razvoja

Nacionalna gospodarska i socijalna vijeća i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) tu su poruku čelnicima EU-a poslali iz Rima, gdje su se 13. i 14. lipnja sastali kako bi raspravili o svojoj ulozi u održivom razvoju Europe i europskom stupu socijalnih prava.

Rasprava se odvijala u okviru godišnjeg sastanka predsjednika i glavnih tajnika EGSO-a i gospodarskih i socijalnih vijeća država članica EU-a, održanog u suorganizaciji EGSO-a i talijanskog gospodarskog i socijalnog vijeća (CNEL).

Među glavnim govornicima na uvodnoj sjednici, kojoj je prisustvovao talijanski predsjednik Sergio Mattarella, bili su talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesi i predsjednik CNEL-a Tiziano Treu.

Predsjednik EGSO-a Luca Jahier pozvao je novi Europski parlament i buduću Komisiju da Europi osiguraju čvrsto i odlučno političko vodstvo i time joj omoguće da postane svjetski predvodnik u području održivog razvoja.

Na raspravi su doneseni sljedeći zaključci, koji su poslani svim glavnim institucijama EU-a:

1. UN-ov Program 2030. mora u sljedećem desetljeću biti opći prioritet EU-a kako bi se uspješno suočilo s pet temeljnih tranzicija:

  • gospodarska preobrazba,
  • energetska i ekološka preobrazba,
  • opsežna socijalna preobrazba,
  • demokratske i participativne preobrazbe,
  • geopolitičke tranzicije u međunarodnim odnosima.

2. Program 2030. strategija je koja svima donosi korist:

  • poslodavcima, zato što će se borba za konkurentnost voditi na globalnoj razini, u sektorima povezanima s Programom održivog razvoja;
  • radnicima, zato što je nekoliko ciljeva održivog razvoja povezano sa socijalnom dimenzijom Europe;
  • civilnom društvu, koje bi se, bude li potpuno uključeno u upravljanje, moglo pokazati ključnim za pravilno praćenje provedbe ciljeva održivog razvoja.

3. Treba osmisliti plan za poticanje provedbe europskog stupa socijalnih prava, čija provedba velikim dijelom još nije započela.

4. Programu 2030. treba prilagoditi i proces europskog semestra.

5. 40% ukupnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. - 2027. treba namijeniti održivom razvoju.

6. Sljedeća Komisija trebala bi imati i potpredsjednika čiji bi zadatak bio ciljeve održivog razvoja uključiti u sve politike EU-a.

7. Taj projekt, obilježen nadom i otpornošću, mogao bi učvrstiti zajedništvo i solidarnost u EU-u i mobilizirati civilno društvo, a posebice mlade ljude.

8. Gospodarska i socijalna vijeća mogla bi djelovati kao vijeća za građansko sudjelovanje i u tom svojstvu organizirati javna savjetovanja o novim modelima održivog razvoja.

9. Kao najveća ekonomija na svijetu, EU uz pomoć svoje trgovinske politike mora odigrati glavnu ulogu u promicanju Programa održivog razvoja do 2030. na globalnoj razini.

Svi zaključci sa sastanka dostupni su OVDJE.

Izvor: eesc.europa.eu

 
Novosti iz EGSO-a