12.10.17

528. plenarno zasjedanje EGSO-a

Na 528. plenarnom zasjedanju EGSO-a, održanom 20. i 21. rujna u Bruxellesu, fokus je bio na budućnosti Europe. Rasprava se također vodila oko inicijative europskih građana da se zabrani korištenje glifosfata u poljoprivredi unutar Europske unije.

Ovom je zasjedanju prisustvovao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, kojeg je toplo pozdravio predsjednik EGSO-a Georges Dassis. Dassis je naglasio kako je Junckerova prisutnost na plenarnom zasjedanju dokaz važnosti uloge koju ima civilno društvo.

Dassis je također predao Junckeru izvještaje s nacionalih debata o budućnosti Europe. Ove je debate EGSO prethodno organizirao u 27 država članica na zamolbu Junckera za pogledom civilnog društva o budućem razvoju Europe, a na temelju "Bijele knjige o budućnosti Europe". "Bijela knjiga" izdana je 1. ožujka i nudi pet scenarija za mogući razvoj Europe kao početnu točku za debatu o istome. Kompilacija nacionalnih konzultacija s komentarima civilnog društva na "Bijelu knjigu" dostupna je ovdje.

Predsjednik EK-a Juncker je u svom obraćanju rekao kako je Europa ponovo na dobrom putu, što je prije svega vidljivo iz osiguranja novih radnih mjesta, smanjenja budžetnog deficita te osiguranih 225 milijardi eura investicija kao dijela Plana ulaganja u Europu, popularno nazvanog Junckerov plan.

No naglasio je kako i dalje postoje razlozi za brigu te je u tom kontekstu ukazao na važnost Europskog stupa socijalnih prava, koji bi trebao imati ključnu ulogu u ostvarenju društva koje neće biti razdijeljeno na one koji profitiraju od EU projekta i one koji se osjećaju kao da su od njega zaboravljeni.

Tijekom rasprave višestruko je naglašena potreba za solidarnošću, jačanjem socijalne dimenzije i jedinstva Europske unije te ponovnim oživljavanjem vizije EU-a.

Na plenarnom zasjedanju također se povela rasprava o zabrani glifosfata u poljoprivredi, temi koja je već neko vrijeme aktualna unutar Europske unije i oko koje su mišljenja podijeljena. Europska građanska inicijativa koja traži da Europska komisija državama članicama zabrani uporabu glifosfata prikupila je u međuvremenu 1,3 milijuna potpisa. Iako na plenarnom zasjedanju nije postignut zaključak oko ove teme, naglašeno je kako se glas građana ne smije ignorirati te kako je potrebno postići konsenzus između mišljenja građana i znanstvenih istraživanja povezanih s temom.

Mišljenja 528. plenarnog zasjedanja EGSO-a:

  1. Financijski instrumenti/oporezivanje: Financijske usluge namijenjene potrošačima, Zajednička (konsolidirana) osnovica poreza na dobit, Porezni sustav povoljan za tržišno natjecanje i rast, Uredba o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR)
  2. Zakonodavstvo EU-a/evaluacija učinka: Transparentnost, metodologija i resursi za evluacije
  3. Carinska unija: Carinska unija/upravljanje
  4. Inovacija/numerizacija: Utjecaj koji digitalna revolucija na području zdravstva ima na zdravstveno osiguranje
  5. Zapošljavanje/socijalna pitanja: Uloga socijalnih partnera i organizacija civilnog društva u novim oblicima rada, Vještine/novi oblici rada
  6. Vanjski odnosi: Novi kontekst za strateške odnose EU-a i CELAC-a i uloga civilnog društva

Detaljni izvještaj o mišljenjima relevantnim za područje djelovanja ODRAZ-a preuzmite ovdje.

 
EGSO