16.05.17

524. plenarno zasjedanje EGSO-a

Na 524. plenarnom zasjedanju EGSO-a, održanom 29. i 30. ožujka 2017. u Bruxellesu, raspravljalo se o nizu mjera koje bi pomogle ublažavanju socijalnih posljedica u slučajevima stečajeva poduzeća, o ključnoj ulozi ažurnih instrumenata trgovinske zaštite te o otocima EU-a.

Ažurni instrumenti trgovinske zaštite, kompatibilni sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, važni su za konkurentnost europske industrije prema trećim zemljama, zaključilo se. Raspravi je prisustvovala Cecilia Malstrom, povjerenica Europske komisije za trgovinu.

Također se raspravljalo i donijelo mišljenje o otocima EU-a. Ovoj raspravi je prisustvovala Corina Cretu, povjerenica Europske unije za regionalnu politiku.Ona je utvrdila kako se otoci, poput svih regija sa geografskim specifičnostima, susreću sa strukturalnim hendikepima. No s druge strane, naglasila je, oni imaju potencijal biti testna područja za nove oblike obnovljivih energija, za razvoj lijekova od lokalnog bilja, za razvoj morskih tehnologija i tako dalje. "Naša je dužnost da ih u tome podupremo, i zbog toga naše odredbe uključuju mnogo fleksibilnosti kad je riječ o otocima, bez obzira radilo se o tematskoj koncentraciji sredstava EU-a ili dijela potpore EU-a u svakom projektu", rekla je.

Potrebno je također naglasiti da na otocima EU-a živi više od 21 milijun stanovnika, dakle otprilike 4% stanovnika EU-a.Upravo zbog toga otočna područja su područja specifičnih izazova te je naglašeno kako je za njih potrebno usvojiti fleksibilniji, ali i integriraniji okvir politike koja bi se pozabavila društvenim, ekonomskim i okolišnim izazovima otoka EU-a.

Mišljenja 524. plenarnog zasjedanja EGSO-a:

1. Socijalna pitanja: Uredbe Eurofound, Cedefop i EU-OSHA

2. Potrošači/socijalna pitanja: Jaka alkoholna pića

3. Rast i inovacije: Uključivi otoci

4. Ekonomsko upravljanje/financijski instrumenti: Oporavak i sanacija središnjih drugih ugovornih strana, Regulatorni okvir EU-a za financijske     usluge, Prostorne tipologije, Reforma bankarskog sustava - kapitalni zahtjevi zahtjevi i izmjene okvira za sanaciju

5. Industrija/inovacije: Nautički i pomorski turizam, Svemirska strategija za Europu

6. Unutarnje tržište: Nesolventnost poduzeća

7. Vanjski odnosi: Budućnost naših oceana, Instrumenti trgovinske zaštite - metodologija

8. Promet: Stavljanje izvan snage uredbi iz prometnog sektora

 

Izvještaj s poveznicama na usvojena mišljenja preuzmite OVDJE.

 

Slika: http://www.eesc.europa.eu/

 
EGSO