• Naslovnica

Javne politike

ODRAZ aktivno doprinosi oblikovanju i praćenju provedbe javnih politika.

saznajte više

Edukacija

Programi provjereni u višegodišnjoj primjeni kontinuirano se prate i usklađuju s potrebama njihovih korisnika.

saznajte više

Publikacije

31 stručna publikacija i priručnici te preko 600 naslova u našoj knjižnici.

saznajte više
10.12.19
 

547. plenarna sjednica EGSO-a

U Bruxellesu je 30. i 31. listopada 2019. održana 547. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

 Novosti iz EGSO-a
 
10.12.19
 

Održivi razvoj mora biti glavni prioritet za budućnost Europe

Održivi razvoj mora se nalaziti u središtu europske budućnosti. U rezoluciji koju su sastavili Patricia Círez Miqueleiz, Rudy De Leeuw i Lutz Ribbe, a koja je usvojena na plenarnom zasjedanju u listopadu, EGSO savjetuje Europskoj komisiji da to bude polazište njezina budućeg plana rada za 2020. i nadalje. Odbor poziva na osmišljavanje sveobuhvatne strategije EU-a za održivost do 2050. godine radi provedbe UN-ova Programa do 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja, koje je Europska unija obećala ostvariti do 2030.

 Novosti iz EGSO-a
 
10.12.19
 

Europski semestar: ciklus 2020. godine mora biti usmjeren na održiv i uključiv rast

EGSO ističe da 2020. koordinacija ekonomskih politika u državama članicama mora voditi ka uklanjanju opasnosti od recesije i usmjeravanju gospodarstva EU-a prema održivom i uključivom rastu. To iziskuje pojačane napore u pogledu reformi, ulaganja, pridržavanje postupka koji se provodi u slučaju makroekonomske neravnoteže te strukturiranije sudjelovanje civilnog društva u procesu europskog semestra.

 Novosti iz EGSO-a
 
09.12.19
 

Održana prva radionica evaluacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba

U organizaciji Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Grada Zagreba, u Zagrebu je 26. studenoga održana prva radionica evaluacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba. Stručnu podršku u pripremi i provedbi evaluacije SRLJP-a pružaju Institut za razvoj tržišta rada i ODRAZ-Održivi razvoj zajednice.

 ODRAZ-ove vijesti
 
09.12.19
 

Zagrebački studenti predložili kvalitetnija rješenja javnih prostora grada

U ZgForumu je 9. prosinca 2019. održano javno predstavljanje ideja revitalizacije i planiranja javnih prostora na području Zagreba. Prijedlozi rješenja rezultat su interdisciplinarne radionice za studente o planiranju održive mobilnosti u gradovima, koja je provedena u sklopu projekta "Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama". Na predstavljanju se okupilo gotovo 60-ak sudionika. Osim studenata, na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici medija, gradskih ureda, mjesnih odbora i građanskih inicijativa, profesori s fakulteta, predstavnici udruga i dr.

 SigurnoNaVlastitiPogon
 
05.12.19
 

U Zagrebu održana konferencija o održivom lokalnom razvoju i programu URBACT

U organizaciji ODRAZ-a i Udruge gradova u RH, koja ima ulogu Nacionalne URBACT točke, u Zagrebu je 4. prosinca 2019. održana konferencija koja se fokusirala na primjenu Globalnih ciljeva održivog razvoja na lokalnoj razini i njihovu kompatibilnost s metodologijom programa URBACT.  Na konferenciji se okupilo preko 70 sudionika - predstavnika gradova, ministarstava, instituta, regionalnih agencija, organizacija civilnog društva te dugogodišnjih ODRAZ-ovih suradnika i partnera.

 Globalni ciljevi održivog razvoja
 
05.12.19
 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio Javni natječaj za sufinanciranje udruga za projekte ponovne uporabe ili čišćenja podmorja

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio Javni natječaj za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva na koji se mogu prijaviti projekti čijom se provedbom doprinosi i potiče razmjena ponovne uporabe te projekti koji uključuju održavanje ekoloških radionica i organiziranje ronilačkih akcija za prikupljanje otpada s morskog dna. Rok za prijavu je 31. siječnja 2020.

 natječaj