Edukativni paket Razmišljajmo održivo

Edukativni paket o volontiranju i održivom razvoju izrađen je u sklopu projekta Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice čiji cilj je ojačati doprinos udruga održivom razvoju (OR) obukom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanjem uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Edukativni paket je namijenjen učenicima srednjih škola.

1. Upitnik o volonterstvu >> OVDJE

Cilj upitnika je provjeriti znanje učenika o volontiranju, koje je njihovo iskustvo s volontiranjem i što bi htjeli raditi, odnosno koji su njihovi volonterski interesi. Upitnik je anoniman, ali ako žele, učenici mogu ostaviti svoje podatke kako bismo ih mogli uključiti u projektne aktivnosti sljedeće školske godine (2020/2021).

2. Upitnik o stavovima učenika o održivom razvoju >> OVDJE

Cilj upitnika je istražiti stavove učenika srednjih škola o temama vezanim za održivi razvoj. Ispunjavanje upitnika je anonimno. Prikupljeni stavovi bit će prezentirani u izvještaju nakon provedenog istraživanja.

3. Edukativni kviz o održivom razvoju >> OVDJE

Kratak edukativni kviz provjerava znanje učenika o temama iz područja održivog razvoja, okoliša, društva, gospodarstva i Globalnih ciljeva održivog razvoja. Nakon ispunjavanja kviza, moguće je provjeriti točnost odgovara i saznati više o pojedinoj problematici.

4. Prezentacija o održivom razvoju >> OVDJE

10-minutna prezentacija o održivom razvoju na jednostavan i slikovit način objašnjava pojam održivog razvoja i zašto bi svatko od nas trebao slijediti načela koja vode prema održivoj budućnosti.

5. Zadatak za učenike:

Odaberite jednu od tema koje se nalaze u donjem dijelu, pogledajte priloženi video i napišite kratki osvrt. Probajte odgovoriti na sljedeće pitanja:

  1. Koji problemi su istaknuti u filmu?
  2. Jeste li upoznati s navedenim problemima ili su vas neki podaci iznenadili?
  3. Poslužite se internetom i saznajte više o temi.
  4. Kako bi društvo moglo riješiti navedeni problem?
  5. Što možete vi učiniti kako bi se problem smanjio?

Teme:

Publikacije

  • Strip Naš planet i 17 ciljeva >>  OVDJE
  • Brošura Globalni ciljevi održivog razvoja >>  OVDJE

Više informacija o projektu dostupno je  OVDJE.

logo 1

logo 2